Przejdź do treści
Polityka Bezpieczeństwa

Bezpieczeństwo firmy. Technologie, prawo, standardy i praktyka.

Wyszukiwarka

Szukaj w politykabezpieczenstwa.pl

Newsletter

Konto na Facebooku po śmierci użytkownika

Uśmiechnięte zdjęcie profilowe, wspomnienia z ostatnich w życiu wakacji, żart, mem, refleksja. Na profilach społecznościowych osób zmarłych pozostaje wiele wspomnień. Jedne znikają, inne pozostają na zawsze w sieci. Co dzieje się z kontem na Facebooku po śmierci?

W tym tekście (4)

Status in memoriam

Tak jak piszemy testament, czy wydajemy dyspozycje lub wskazówki „na wypadek” śmierci, tak samo możemy zadbać o to, co będzie działo się z naszym profilem na Facebooku. Każdy użytkownik serwisu może wyznaczyć tzw. „opiekuna”, który zajmie się kontem o statusie „in memoriam”. To nie jedyna droga, bowiem konto osoby zmarłej można także na zawsze usunąć z Facebooka.

Czym jest konto ze statusem „in memoriam”?

Jak wyjaśnia Facebook „konto ze statusem »In memoriam« to miejsce, w którym znajomi i rodzina mogą dzielić się ze sobą wspomnieniami o zmarłej osobie”.

Co wyróżnia taki profil? Różnica widoczna jest na pierwszy rzut oka. W takiej sytuacji, po odejściu użytkownika, który wyraził taką wolę, obok imienia i nazwiska pojawia się określenie „In memoriam”. Jeśli pozwalają na to ustawienia takiego konta, znajomi osoby zmarłem, mogą dzielić się wspomnieniami na osi czasu.

Co ciekawe, wszelkie materiały, które przed śmiercią udostępniła osoba zmarła, pozostaną na Facebooku i będą widoczne dla odbiorców, którym wcześniej zostały udostępnione.

Ograniczenia profilu „In memoriam”

Warto pamiętać, że profile ze statusem „In memoriam” nie pojawiają się na żadnym publicznym obszarze – np. w propozycjach znajomości. Nie ma też reklam, czy przypomnień o urodzinach.

Do konta ze statusem „In memoriam” nie można się zalogować, ani ich modyfikować. Chyba, że takie uprawniania ma opiekun konta. Dodatkowo strony z jednym administratorem, którego kontu przyznano status „In memoriam”, znikną na zawsze z Facebooka. Stanie się to zaraz po tym, kiedy Facebook odbierze wniosek o przekształcenie konta użytkownika w „In memoriam”.

Usunięcie konta na Facebooku osoby zmarłej

Regulamin Facebooka dopuszcza także możliwość trwałego usunięcia konta z serwisu Facebook po śmierci użytkownika. W takiej sytuacji bezpośrednio po informacji o śmierci, konto zmarłego zostanie na trwałe usunięte, wraz z wiadomościami, zdjęciami, postami, komentarzami, reakcjami itd.

Każdy kto życzy sobie usunięcia konta po śmierci, może wydać taką dyspozycję w „ustawieniach i prywatności”. Najpierw klikamy „ustawienia”, potem „ustawienia statusu In memoriam”, a następnie zaznaczamy opcję „poproś o usunięcie konta po swoim odejściu”. Na koniec klikamy „Usuń po śmierci”.

O autorze

Rafał Stępniewski

Redaktor Naczelny

Newsletter politykabezpieczenstwa.pl

Wybrane informacje i praktyczne materiały o bezpieczeństwie firmy, zgodności i standardach. Zapis wymaga potwierdzenia adresu.

Wyślemy wiadomość z linkiem potwierdzającym. Tematy wybierzesz po potwierdzeniu, a zrezygnujesz jednym kliknięciem. Jak przetwarzamy dane