Przejdź do treści
Polityka Bezpieczeństwa

Bezpieczeństwo firmy. Technologie, prawo, standardy i praktyka.

Wyszukiwarka

Szukaj w politykabezpieczenstwa.pl

Newsletter

Jak w kilka sekund stracić konto na Facebooku? Przekonali się o tym… poszukujący pracy

Specjaliści CERT Orange opublikowali niedawno przykład bardzo prostego oszustwa, które sprawia, że np. osoby poszukujące pracy, w kilka sekund tracą konto na Facebooku. Oszuści wykorzystują mechanizm udający możliwość logowania się przez Facebooka i w kilka sekund przejmują prywatne konto ofiary. Jak to działa?

W tym tekście (3)

Uważaj na logowanie „przez Facebooka”

CERT Orange podaje bardzo prosty przykład scamu, bazujący na ogłoszeniu znanym chyba od czasów późnego PRL-u. Chodzi o anons w sprawie prostej, chałupniczej pracy związanej ze… składaniem długopisów. Ktoś, kto się nabierze i będzie chciał podjąć się tego zajęcia, powinien wg instrukcji kliknąć w… logowanie się przez Facebooka, aby złożyć aplikację. Jakieś podejrzenia? Skąd? Przecież wiele usług umożliwia taki sposób autoryzacji.


Fałszywy pop-up Facebooka

To, co pojawia się później na ekranie użytkownika, przypomina pop-up od Facebooka. Problem w tym, że Meta nie używa tego typu rozwiązań. Jeśli internauta na tym etapie nie wyczuje podstępu i mimo wszystko wpisze swój login i hasło, de facto przekazuje go oszustom, którzy przejmują konto i mogą zrobić z nim, co chcą. Niestety. Na pocieszenie trafią na stronę z prawdziwymi ogłoszeniami o pracę. Dostęp do własnego FB i tak tracą, niestety na zawsze.

Login i hasło w rękach oszusta

Całą historię i proces oszustwa dokładnie opisuje CERT Orange. Swoją drogą, bardzo pouczająca lektura.

Można się spodziewać, że mutacji takiego oszustwa może być więcej np. z logowaniem przez pocztę. Warto mieć się na baczności!

O autorze

Rafał Stępniewski

Redaktor Naczelny

Newsletter politykabezpieczenstwa.pl

Wybrane informacje i praktyczne materiały o bezpieczeństwie firmy, zgodności i standardach. Zapis wymaga potwierdzenia adresu.

Wyślemy wiadomość z linkiem potwierdzającym. Tematy wybierzesz po potwierdzeniu, a zrezygnujesz jednym kliknięciem. Jak przetwarzamy dane